Project Description

Narthex
basilica of St. Mark, Venice

project
restoration of the narthex

location
Basilica of St. Mark, Venice

project director
Procuratoria di San Marco;
Ministry of Culture, Monuments and Fine Arts Office of Venice

contractor
Seres, Venice

funding
Chanel;
Venetian Heritage

start date
June 2003

end date
December 2004

cost
€ 45.000,00

Formerly no more than a simple porch, the narthex was given its present shape and size during the 12th and early 13th centuries. The central portal of the narthex was originally the main entrance of the church before the narthex was built. Precious red porphyry marbles, and green and white and black Aquitania marbles were brought to Venice from afar and were used to adorn the basilica. The architects treated the narthex like a splendid exhibition hall to display the incredible variety of marbles, columns and capitals of different periods. Indeed a large number of columns have no structural meaning.